Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Masło jabłkowe do II Dań

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe a teraz jabłkowe.

Masło jabłkowe do II Dań

Składniki:

Masło jabłkowe do II Dań

 

  • 1 soczyste jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • masło ( ok. 1/4 kostki )

 

Sposób przygotowania:

Masło jabłkowe do II Dań
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej i odcisnąć dobrze na sitku ( sok pozostawić ). Wymieszać dobrze miąższ jabłkowy z natką , sokiem z cytryny, miękkim masłem i szczyptą soli ( masy jabłkowej powinno być dwa razy więcej niż masła ). Wyłożyć masę maślano-jabłkową na folię spożywczą i uformować w wałeczek. Dobrze schłodzić, a potem pokroić w krążki. Można mrozić z tym , że wtedy trzeba masło wyjąć odpowiednio wcześnie przed podaniem by nie było zamarznięte ,, na kamień,,. * Przygotowałam do Sznycli drobiowych z masłem jabłkowym