Sposób przygotowania:
Matiasy w oleju z cebulą sparzoną
Dobrej jakości śledzie matiasy pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, zalać zimną wodą i po 10 minutach powtórzyć z 3 x, potem wylać na durszlak aby dobrze obciekły z wody.
Cebule drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z cebul.ą wylać na sitko i przelać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.
Do pojemnika (u mnie kamienny garnek) wkładać partiami: trochę śledzi, cebuli, pieprzu mielonego i tak do wyczerpania składników.
Wlać olej rzepakowy do zakrycia śledzi i łyżką przycisnąć śledzie, nakryć talerzykiem i schować do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Cebule drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z cebul.ą wylać na sitko i przelać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.
Do pojemnika (u mnie kamienny garnek) wkładać partiami: trochę śledzi, cebuli, pieprzu mielonego i tak do wyczerpania składników.
Wlać olej rzepakowy do zakrycia śledzi i łyżką przycisnąć śledzie, nakryć talerzykiem i schować do lodówki, najlepiej na 24 godziny.