ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Matiasy w oleju z cebulą sparzoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie matiasy są bardzo smaczne nie tylko jako zakąska do wódki, ale na wszelkie inne okazje. Sparzona cebula jest lekka i nie ma goryczy.

Matiasy w oleju z cebulą sparzoną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy w oleju z cebulą sparzoną

 

Sposób przygotowania:

Matiasy w oleju z cebulą sparzoną
Dobrej jakości śledzie matiasy pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, zalać zimną wodą i po 10 minutach powtórzyć z 3 x, potem wylać na durszlak aby dobrze obciekły z wody.

Cebule drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z cebul.ą wylać na sitko i przelać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.

Do pojemnika (u mnie kamienny garnek) wkładać partiami: trochę śledzi, cebuli, pieprzu mielonego i tak do wyczerpania składników.

Wlać olej rzepakowy do zakrycia śledzi i łyżką przycisnąć śledzie, nakryć talerzykiem i schować do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Matiasy w oleju z cebulą sparzoną
Sparzona cebula nie jest gorzka, jest delikatniejsza.
Matiasy w oleju z cebulą sparzoną
Najlepiej pasuje do matiasów olej rzepakowy.
Matiasy w oleju z cebulą sparzoną
My bardzo lubimy do pieczywa ciemnego lub bułki pszennej.
Matiasy w oleju z cebulą sparzoną
Najlepiej smakują gdy postją minimum 24 godziny w lodówce.