Sposób przygotowania:
Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym
Solone filety śledziowe (matiasy) wymoczyć w wodzie z dodatkiem koncentratu soku buraczanego - dzięki temu będą lekko różowe i stracą sporo soli, będą łagodne i lekko słodkawe.
Cebulę poszatkować, posolić, posypać cukrem, dodać miód i na koniec skropić octem - wymieszać, nakryć i włożyć do lodówki na czas moczenia filetów. Po kilku godzinach przełożyć do dużego słoika.
Wymoczone filety osuszyć na papierowych ręcznikach i oprószyć miałką przyprawą korzenną skomponowaną ze zmielonego ziela angielskiego, cynamonu, gożdzików i kardamonu.
Śledzie ułożyć w słoiku (na cebuli), skrapiając każdą wersję łagodnym ciemnym sosem sojowym. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 doby - im dłużej tym lepiej.
Cebulę poszatkować, posolić, posypać cukrem, dodać miód i na koniec skropić octem - wymieszać, nakryć i włożyć do lodówki na czas moczenia filetów. Po kilku godzinach przełożyć do dużego słoika.
Wymoczone filety osuszyć na papierowych ręcznikach i oprószyć miałką przyprawą korzenną skomponowaną ze zmielonego ziela angielskiego, cynamonu, gożdzików i kardamonu.
Śledzie ułożyć w słoiku (na cebuli), skrapiając każdą wersję łagodnym ciemnym sosem sojowym. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 doby - im dłużej tym lepiej.