kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne matiasy. Przygotowane w warzywach z dodatkiem ostrego sosu chili. Polecam do obiadu lub do pieczywa.

Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą

 

  • 3 płaty matiasa lekko solonego w oleju
  • 10 dag cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 gram czerwonej papryki
  • 70 gram żółtej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki ostrego sosu chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą
Warzywa myjemy z kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek, smażymy około 2 - 3 minuty i dokładamy cukinię. Warzywa smażymy razem około 3 minuty i dolewamy wodę, gotujemy przez 5 minut. Na samym końcu dodajemy resztę składników i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.

Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy na małe kawałki.

W salaterce układamy warstwami : warzywa, matiasy, warzywa, matiasy, warzywa. Na wierzch układamy kilka sztuk pokrojonego matiasa.
Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą
Umytą cukinię i osuszoną kroimy w kosteczkę.
Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą
Papryki i czosnek oraz cebulę kroimy w kosteczkę.
Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą
Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką, cebulą
W salaterce układamy warstwami przygotowany sos z warzywami i matiasy.