BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Matiasy w ziołach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie tak przygotowane smakują wybornie. są lekko kwaśne, ich smak kusi na więcej. Śledzie w momencie znikają ze stołu.

Matiasy w ziołach

Składniki:

Matiasy w ziołach

 

  • Filety śledziowe 4 -5 szt,
  • majeranek 1 łyżeczka płaska,
  • liście laurowe ,
  • ziele angielskie 4 -5 ziarenek,
  • tymianek 1/3 łyżeczki,
  • cebula 1 szt,
  • pieprz kolorowy 4 -5 ziarenek,
  • olej 250 ml,
  • ocet winny 3 łyżki.

Sposób przygotowania:

Matiasy w ziołach
Śledzie wymocz w mleku około 40 - 50 minut, pokrój na większe kawałki,cebule pokrój w kostkę, włóż do naczynia dodaj majeranek, liście laurowe zgniecione w dłoniach, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu kolorowego, szczypta tymianku.

Wymieszaj, wlej olej wymieszany z winnym octem. Zostawić na 2 dni w lodówce.

Ozdobić marchewką i listkami bazyli.