kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z dodatkiem czerwonej cebuli. Polecam na obiad z ziemniaczkami i surówką.

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą

 

  • 25 dag lekko solonych matiasów
  • 1 duża cebula dymka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Cebulę dymkę czyścimy i myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy. Czerwoną cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze kawałki.

Do miseczki wkładamy jogurt, majonez i pieprz oraz sól, mieszamy.

W salaterce układamy kolejne warstwy : 2 łyżki sosu, połowa śledzi, 2 łyżki sosu, pokrojoną dymkę( trochę szczypiorku zostawiamy do dekoracji ), reszta śledzi, reszta sosu. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem i czerwoną cebulą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Oczyszczoną i umytą dymkę kroimy na drobno.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Wyjete z opakowania matiasy kroimy na mniejsze części.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
W salaterce układamy kolejne warstwy i dekorujemy.