Sposób przygotowania:
Świąteczna sałatka śledziowa
Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na noc). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę (fasolę płuczemy w zimnej wodzie).
Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy.
Pora kroimy w talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę (fasolę płuczemy w zimnej wodzie).
Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy.