Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Śledzie w musztardowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne śledziki (matiasy) przygotowane z cebulką w musztardowym sosie obowiązkowo goszczą na stole na każdej imprezie.

Śledzie w musztardowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w musztardowym sosie

 

  • 1 opakowanie matiasów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Śledzie w musztardowym sosie
Matiasy pokroić w paski i osączyć. Cebulę pokroić w pióra i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach osączyć i ostudzić. Oliwę połączyć ze śmietaną i musztardą oraz pieprzem. Wymieszać.

Do śledzi dodać cebulkę. Wlać powstały sos. Wszystkie składniki wymieszać.

Śledzie trzymać przynajmniej godzinę w lodówce przed podaniem. 
Śledzie w musztardowym sosie
Matiasy pokroić w paski i osączyć z zalewy.
Śledzie w musztardowym sosie
Cebulkę pokroić w pióra i zalać wrzątkiem.
Śledzie w musztardowym sosie
Z podanym składników przygotować sos musztardowy.
Śledzie w musztardowym sosie
Matiasy i cebulę połączyć razem i zalać sosem.