Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka sprawdzi się przy każdej okazji, a wiosną i latem może doskonale zastąpić obiad, czy też kolację. Jest lekka i jednocześnie pożywna, a dodatek musztardy idealnie współgra z resztą składników.

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

 

  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 jajka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1/2 papryki konserwowej
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Dodatkowo:

  • 4 łyżki majonezu (płaskie; lub według gustu)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Przygotowanie składników:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Można użyć dowolnego tuńczyka - w oleju, w wodzie lub w sosie własnym.

Jajka ugotowane na twardo oraz paprykę konserwową należy pokroić w kostkę.

Natomiast szczypiorek drobno posiekać, a tuńczyka, kukurydzę oraz ciecierzycę odlać z zalewy.

Wszystkie składniki przełożyć do miski.

Całość:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Gotowa sałatka idealnie smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, jak zarówno uprzednio schłodzona w lodówce.

Całość dokładnie wymieszać z majonezem i musztardą oraz doprawić do smaku za pomocą soli i pieprzu.