kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z dodatkiem czerwonej cebuli. Polecam na obiad z ziemniaczkami i surówką.

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą

 

  • 25 dag lekko solonych matiasów
  • 1 duża cebula dymka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Cebulę dymkę czyścimy i myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy. Czerwoną cebulę obieramy z łusek i kroimy na pół, kroimy kilka półplasterków, a resztę w kosteczkę. Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miseczki wkładamy jogurt, majonez i pieprz oraz sól, mieszamy.
Na talerzu układamy naprzemiennie pokrojone matiasy i przygotowany sos. Dekorujemy pokrojoną cebulą i szczypiorkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, by smaki się przegryzły.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Wyjete z opakowania matiasy kroimy na mniejsze części.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawami.
Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą
Na talerzu układamy pokrojone matiasy, warzywa i sos.