kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Matiasy z marchewką możemy podać jako przystawkę lub do obiadu. Smakuje bardzo dobrze zarówno z chlebem jak i z ziemniakami.

Matiasy z marchewką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Matiasy z marchewką

 

  • 2 płaty matiasa,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • garść rodzynek,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki.wody,
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Matiasy z marchewką
Matiasy moczymy w wodzie około 2-3 godzin. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce, następnie gotujemy około 10 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju gdy będzie szklista, dodajemy ugotowaną marchewką i rodzynki smażymy razem przez 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawy. Chwilę razem smażymy. Matiasy kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy naprzemiennie matiasy i przygotowane warzywa z rodzynkami. Wstawiamy do ldówki najlepiej na całą noc.
Matiasy z marchewką
Matiasy wkładamy do wody i moczymy do momentu aż nie bebá słone.
Matiasy z marchewką
Marchewkę ścieramy na tarce a później gotujemy.
Matiasy z marchewką
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
Matiasy z marchewką
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, a następnie smażymy razem z marchewká.
Matiasy z marchewką
Do przesmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy.

Tagi:

śledzie