jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Matiasy z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To idealna przystawka na przyjęcie.

Matiasy z pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Matiasy z pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Matiasy z pomidorami
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Gotową przelewamy wrzącą wodą (spażamy). Pozostawiamy do ostygnięcia. Śledzie namaczmy, by pozbyć się częściowo słonego smaku. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Pomidory odsączamy z oleju i także kroimy na mniejsze częsci (paski). Przygotowaną cebulę, śledzie i pomidory łączymy ze sobą. Dokładamy do nich liście laurowe, ziele angielskie. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i dodajemy około 3-4 łyżki oleju z pomidorów. Po dokładnym wymieszaniu śledzie pozostawiamy na około 12 godzin do chłodu (np. na noc).
Matiasy z pomidorami
Obrana cebule kroimy w piórka, a następnie przelewamy gorącą wodą
Matiasy z pomidorami
Filety śledziowe namaczamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
Matiasy z pomidorami
Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski.