Sposób przygotowania:
Matiasy z słodko-kwaśnej zalewie
Matiasy kilkakrotnie zalewmy świeżą wodą, aby wysoliły się. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Z podanych składników gotujemy zalewę. Odstawiamy do całkowitego przesudzenia. Z matiasów odlewamy wodę. Kroimy płaty na mniejsze kawałki. Przygotowane matiasy zalewamy zimną zalewą. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Jemy ze świeżym pieczywem.
![Matiasy z słodko-kwaśnej zalewie Matiasy z słodko-kwaśnej zalewie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/matiasy-z-slodko-kwasnej-zalewie-155463.jpg)
![Matiasy z słodko-kwaśnej zalewie Matiasy z słodko-kwaśnej zalewie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/matiasy-z-slodko-kwasnej-zalewie-155464.jpg)
![Matiasy z słodko-kwaśnej zalewie Matiasy z słodko-kwaśnej zalewie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/matiasy-z-slodko-kwasnej-zalewie-155465.jpg)