Sposób przygotowania:
Sushi Kappa Maki
Ryż i zaprawę należy przygotować wg tego przepisu https://gotujmy.pl/futomaki-smok,przepisy-kuchnie-swiata-przepis,260083.html.
Sushi:
Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Na ryżu układamy pokrojonego w ósemki ogórka i łososia. Zaginamy matę słupk od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Kroimy rolkę na 2 cm części.
Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Sushi:
Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Na ryżu układamy pokrojonego w ósemki ogórka i łososia. Zaginamy matę słupk od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Kroimy rolkę na 2 cm części.
Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.