basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Matiasy z pieczarkami i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Matiasy tak przyrządzone są bardzo smaczne, szczególnie robię je na przyjęcia.

Matiasy z pieczarkami i ogórkiem

Składniki:

Matiasy z pieczarkami i ogórkiem

 

Sposób przygotowania:

Matiasy z pieczarkami i ogórkiem
Matiasy zalewam wodą, moczę z nadmiaru soli zmieniając co jakiś czas wodę. Do garnka wlewam 3 szklanki wody, ocet, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję.Cebulę kroję w półksiężyce, zalewając gotującym roztworem wody z octem.Naczynie nakrywam i pozostawiam do wystygnięcia. Zimną cebulę wylewam na sitko, by ją odsączyć.Do odsączonej cebuli dodaję sól i cukier, mieszam i pozostawiam na około 30 minut.Pieczarki, ogórki kiszone, kroję w drobną kostkę. Matiasy wymoczone, odsączam, kroję w małe kawałki, polewam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.Wszystkie składniki łączę, dodaję pieprz mielony, pieprz ziołowy według smaku i według uznania, polewam je oliwą i podaję przyozdabiając plastrem cytryny. Życzę smacznego.

Tagi:

ogórki