Sposób przygotowania:
Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim - Niemcy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NA MAULTASCHEN: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku. Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta. Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm ( Wy możecie śmiało zrobić mniejsze ) Przykrywamy ściereczką i robimy farsz. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek. Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący, Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę. Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ). Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby.
Beatris
Ostra na Słodko
Tobie tu przesyłam a u góry jak najszybciej zmienię.
SOS:
Umyte zioła drobno siekamy.
Mieszamy lub miksujemy z jogurtem , dodajemy ocet , olej i musztardę.
Doprawiamy do smaku są , pieprzem i odrobiną cukru.
Dodajemy ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajko oraz posiekaną szalotkę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
CAŁOŚĆ:
Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy ” składając na pół.
Dociskamy brzegi i tworzymy delikatną falbankę.
Wrzucamy bardzo delikatnie do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10-13 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).
Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.
Podajemy gorące z przygotowanym zielonym sosem.
Smacznego!
Beatris