petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mazurek bakaliowy na waflu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wspaniały i cekawy przepis, u mnie taki wafel jest na każdych świetach wielkanocnych

Mazurek bakaliowy na waflu

Składniki:

Mazurek bakaliowy na waflu

 

  • pudru, po 10 dag drobnych rodzynek i posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka mąki ziemniaczanej, wafel

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy na waflu
Płatki migdałowe pokruszyć. Rodzynki przebrać, opłukać, osuszyć. Białka ubić na pianę i ciągle ubijając, dodawać po 2 łyżki przesianego cukru pudru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, wsypać przesianą przez sito mąkę i bakalie, wymieszać. Masę równomiernie rozsmarować na waflu. Suszyć 15 min w piekarniku w temp. 150 stopni. Następnie 75 minut w temp. 120 stopni.

Tagi:

mazurek