Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Wafelki Tabalugi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś do kawki proponuję pyszne, wafle tortowe przekładane masą kakaową i udekorowane czekoladą oraz orzeszkami.

Wafelki Tabalugi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wafelki Tabalugi

 

  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szk. cukru
  • ½ szk. mleka
  • 2 szk. mleka w proszku
  • 1 czekolada mleczna
  • ½ śmietany 30%
  • orzeszki laskowe do dekoracji
  • 1 opak. wafle tortowe

Sposób przygotowania:

Wafelki Tabalugi

Przygotowanie masy

Wafelki Tabalugi
w rondelku rozpuszczamy margarynę z kakaem oraz cukrem

1. Margarynę przekładamy do rondelka, wsypujemy kakao, cukier, wlewamy mleko i rozpuszczamy.

Przygotowanie masy

Wafelki Tabalugi
partaimy wsypujemy mleko w proszku tak żeby nie powstały grudki

2. Następnie studzimy i mieszając dodajemy stopniowo mleko w proszku.

Przygotowanie masy

Wafelki Tabalugi
cienko smarujemy wafle tortowe

3. Gotową masą smarujemy cienko cztery wafle, składamy razem ze sobą a piątym przykrywamy górę.

dekorowanie

Wafelki Tabalugi
dekorowanie ciastek rozpuszczoną czekoladą oraz orzeszkami

4. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną, powstaje nam polewa czekoladowa, którą polewamy dowolnie wierzch wafli i posypujemy orzeszkami.

5. Kroimy na małe kawałki.

ETAP 5:

Wafelki Tabalugi

Gotowe.

Smacznego