Sposób przygotowania:
Mazurek cytrynowy (bezglutenowy, wegański)
Ze składników na spód, zagnieść ręcznie masę, tak aby w konsystencji przypominała mokry piasek. Blaszkę lub okrągłe naczynie żaroodporne wyłożyć pergaminem. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć ciasto na spód i dociskając ręcznie do dna i boków przygotować spód.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15minut. Zostawić do ostudzenia.
W tym czasie przygotować krem.
Kaszę przepłukać kilkakrotnie wodą, przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny i wyciśnięty sok.
Tak przygotowaną kaszę gotować pod przykryciem na małym gazie przez około 15-20minut aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić.
Nasionka chia zmielić na mąkę, dodać do kaszy. Dosłodzić. Wymieszać.
Ostudzoną masę na krem zblendować na w miarę gładki krem. W razie potrzeby dolewać po odrobinie mleka. wszystko na gładki krem.
Krem wyłożyć na ostudzony spód, całość ponownie wystudzić i włożyć do lodówki.
Dowolnie udekorować.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15minut. Zostawić do ostudzenia.
W tym czasie przygotować krem.
Kaszę przepłukać kilkakrotnie wodą, przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny i wyciśnięty sok.
Tak przygotowaną kaszę gotować pod przykryciem na małym gazie przez około 15-20minut aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić.
Nasionka chia zmielić na mąkę, dodać do kaszy. Dosłodzić. Wymieszać.
Ostudzoną masę na krem zblendować na w miarę gładki krem. W razie potrzeby dolewać po odrobinie mleka. wszystko na gładki krem.
Krem wyłożyć na ostudzony spód, całość ponownie wystudzić i włożyć do lodówki.
Dowolnie udekorować.