Książka kucharska Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek to tradycyjne ciasto podawane na Wielkanoc i nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Zobacz najlepsze przepisy kulinarne na prawdziwe mazurki wielkanocne.

Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy
fot. Adobe Stock

Mazurek to tradycyjny słodki wypiek przygotowywany na Wielkanoc. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez tego deseru. Najczęściej robimy mazurki na kruchym spodzie, jednak możliwości jest wiele - możemy wybrać mazurek biszkoptowy lub z dodatkiem marcepanu. Dekoracje świąteczne to najczęściej bakalie, kandyzowane owoce i bukszpan do przybrania. 

Sposobów na przygotowanie mazurka jest mnóstwo. Począwszy od przepisów na ciasto, polewę na dekoracji kończąc. W tej książce kucharskiej zbieramy najlepsze i najciekawsze przepisy na mazurka. Mamy nadzieję, że wybierzecie dla siebie idealną recepturę!
 

Mazurek na kruchym spodzie

Rewelacyjny mazurek na kruchym cieście na pewno zasmakuje wszystkim. To idealne ciasto, które najczęściej gości na wielkanocnym stole. Idealne kruche ciasto zawiera w sobie cztery główne składniki: masło, mąkę, żółtka jaj oraz cukier. Ważne, aby były to składniki dobrej jakości, a masło miało wysoką zawartość tłuszczu. Kruche ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. 

Jaką polewę wybrać?

Mazurki wielkanocne najczęściej polewamy:
  • masą kajmakową
  • czekoladą
  • chałwą
  • dżemem lub powidłami
  • polewą cytrynową 
Mazurka podajemy najczęściej ze słodką masą kajmakową, którą dla balansu smaku dobrze przełożyć kwaśnymi powidłami. Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką to przykład tradycyjnego wypieku wielkanocnego, który jest świątecznym klasykiem. Mazurek czekoladowy możemy podać z pestkami granatu lub porzeczkami, co zrównoważy słodycz wypieku. Do ciasta idealnie pasuje czekolada mleczna, gorzka, jak i biała. Ciekawym wyborem jest mazurek chałwowy, który jest prawdziwą bombą słodyczy i smaku. Warto połączyć go z orzechami lub białą czekoladą. Dla osób, które nie przepadają za tak słodkimi wypiekami, dobrym wyborem może być mazurek cytrynowo-pomarańczowy, który ma przyjemnie orzeźwiający smak! 

Mazurek wielkanocny to ciasto, które jemy raz w roku, warto więc dołożyć starań, żeby wypiek był udany i pyszny! Sprawdź nasze 22 propozycje przepisów i wybierz swój ulubiony. 

  
fot. Adobe Stock


Tutaj znajdziesz przepisy na najlepsze wielkanocne baby >>>