Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Cynamonowe gofry na bogato

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i chrupiące pachnące cynamonem gofry ze wspaniałymi dodatkami: bitą śmietaną, brzoskwiniami, rodzynkami i domowym sosem malinowym. Zasmakują każdemu.

Cynamonowe gofry na bogato Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cynamonowe gofry na bogato

Ciasto:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Sos:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Cynamonowe gofry na bogato

Przygotowanie sosu:

Cynamonowe gofry na bogato
Sos malinowy do gofrów w trakcie przygotowania

Na początku należy przygotować sos: Dokładnie wymyte maliny wrzucić do rondelka, dolać wody i wsypać cukier.

Zagotować całość na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Skrobię wymieszać z odrobiną wody i energicznie mieszając zawartość garnka wlać do sosu.

Zagotować, zdjąć z ognia.

Przygotowanie brzoskwiń:

Cynamonowe gofry na bogato
Pokrojone w kostkę brzoskwinie jako dodatek do gofrów

Brzoskwinie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Przygotowanie śmietany:

Cynamonowe gofry na bogato
Domowa bita śmietana jako dodatek do gofrów

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Przygotowanie ciasta:

Cynamonowe gofry na bogato
Ciasto na gofry z dodatkiem cynamonu

Mąkę, cukier puder, cynamon, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Wlać mleko, wbić jaja, zmiksować.

Pieczenie gofrów:

Cynamonowe gofry na bogato
Cynamonowe gofry w trakcie pieczenia w gofrownicy

Ciasto wylewać za pomocą łyżki wazowej na rozgrzane płyty gofrownicy (przed pierwszym pieczeniem płyty posmarować olejem).

Piec na rumiano około 5 minut. Gotowe gofry polać bitą śmietaną, poukładać na wierzchu brzoskwinie i rodzynki i polewamy sosem malinowym.

Smacznego!


Tagi:

gofry deser