marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek daktylowy wileński.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Daktyle obrać z pestek,czekoladę zetrzeć,migdały sparzyć,obrać,zemleć.Ubić pianę z białek,dodać cukru,wymieszać z czekoladą i bakaliami.Piec

Mazurek daktylowy wileński.

Składniki:

Mazurek daktylowy wileński.

 

  • 25 dkg.daktyli,
  • 25 dkg.migdałów,
  • 25 dkg.czekolady,
  • 50 dkg.cukru pudru,
  • 6 białek,
  • 1 wafel,
  • lukier pomadkowy rumowy.

 

Sposób przygotowania:

Mazurek daktylowy wileński.
Daktyle obrać z pestek,pokroić na cienkie paski.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce,a migdały sparzyć,obrać i zemleć.Ubić pianę,dod-
-ając cukru po trochu.Ubijać dalej na parze,aż masa zgęstnieje.Zdjąć z pary i nadal ubijać,aż masa ostygnie.lekko wymieszać z czekoladą,migdałami.Wyłożyć na blachę na wafel,równo rozsmarować.Upiec w średnio nagrzanym piekarniku.Wyjąć,wyłożyć,ostudzić i polukrować lukrem pomadkowym rumowym lub innym.

Tagi:

mazurek