Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 245]

Chrupiący sernik winogronowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny, przyjemnie chrupiący sernik na zimno dla miłośników mało słodkich ciast. Jak najbardziej przypadł do gustu moim gościom i rodzinie, najlepiej smakuje schłodzony.

Chrupiący sernik winogronowy na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiący sernik winogronowy na zimno

 

  • 1 szklanka płatków śniadaniowych żytnich
  • 50g. masła 82%
  • 4 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 125g.)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
  • 1 duża kiść zielonego winogrona
  • 1 galaretka winogronowa

Sposób przygotowania:

Chrupiący sernik winogronowy na zimno
Płatki wraz z masłem umieścić w kielichu blendera, zmiksować. 

Wyłożyć na blachę ,piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Galaretki przezroczyste rozpuścić w 600ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.

Serki przełożyć do wysokiej miski, wsypać cukier puder,wlać zimne galaretki oraz wsypać płatki, dokładnie wymieszać.

Masę serową przelać do tortownicy o wymiarach 18cm, włożyć do lodówki aby lekko stężała.

Galaretkę winogronową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.

Na wierzch sernika ułożyć przekrojone na pół owoce winogrona, zalać zimną galaretką.

Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Chrupiący sernik winogronowy na zimno
Chrupiący sernik winogronowy na zimno