olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Mazurek makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z przesianych uprzednio suchych składników i pokrajanego na małe kawałki miękkiego tłuszczu oraz jaja zagnieść ciasto.

Mazurek makowy

Składniki:

Mazurek makowy

 

  • 15 dag maku
  • 13 dag mąki
  • 13 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta wymieszanych mielonych przypraw (goździki cynamon i gałka muszkatołowa)
  • 13dag masła lub margaryny
  • 1 jajo
  • do posmarowania: 0,5 białka
  • do posypania: 2 dag cukru
  • 2 dag migdałów

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy
Z przesianych uprzednio suchych składników i pokrajanego na małe kawałki miękkiego tłuszczu oraz jaja zagnieść ciasto. Dość grubo je rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować blasze białkiem i posypać cukrem i posiekanymi migdałami. Piec w średnio gorącym piekarniku na lekko rumiany kolor.