Sposób przygotowania:
Mazurek miodowy z białym makiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z kostką margaryny, odkrawać trochę do blachy. Ugotować jajka na twardo i po ostudzeniu wyjąć z nich żółtka oraz pokruszyć i dodać do kopczyka z mąką i tłuszczem. Dodać także śmietankę, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę ciasto. Zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce. Mak biały zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa najlepiej w elektrycznej. Blachę lub formę lekko natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim formę. Nakłuć widelcem w paru miejscach powierzchnię ciasta i wysmarować płynnym miodem, dodając go kilkoma pełnymi łyżkami. Na to wyłożyć masę makową, ubijając ją łopatką kuchenną, aby miód w nią wsiąkał od spodu. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, wstawić blachę na środek. Piec ok.30-35 min. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Udekorować przed podaniem całymi łuskanymi migdałami, układając z nich wzór w kwiatuszki.