marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek miodowy z białym makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Do Wielkanocy jeszcze czas,ale już można kombinować ze smakami,a także upiec na próbę wybrany mazurek. Mój nowy pomysł na mazurek z dodatkiem miodu i białego maku.

Mazurek miodowy z białym makiem

Składniki:

Mazurek miodowy z białym makiem

 

  • 300 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 180 g.margaryny do pieczenia "Kasia",
  • 4 gotowane żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30% (ile zabierze ciasto),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • Nadzienie:
  • 6-7 pełnych łyżek miodu płynnego pszczelego lub spadziowego,
  • 200 g.białego mielonego maku,
  • 25 dag.łuskanych całych migdałów do ozdoby,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu.

 

Sposób przygotowania:

Mazurek miodowy z białym makiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z kostką margaryny, odkrawać trochę do blachy. Ugotować jajka na twardo i po ostudzeniu wyjąć z nich żółtka oraz pokruszyć i dodać do kopczyka z mąką i tłuszczem. Dodać także śmietankę, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę ciasto. Zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce. Mak biały zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa najlepiej w elektrycznej. Blachę lub formę lekko natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim formę. Nakłuć widelcem w paru miejscach powierzchnię ciasta i wysmarować płynnym miodem, dodając go kilkoma pełnymi łyżkami. Na to wyłożyć masę makową, ubijając ją łopatką kuchenną, aby miód w nią wsiąkał od spodu. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, wstawić blachę na środek. Piec ok.30-35 min. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Udekorować przed podaniem całymi łuskanymi migdałami, układając z nich wzór w kwiatuszki.