Sposób przygotowania:
Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką
Masę makową z puszki wymieszać z dżemem, aromatem, sparzonymi rodzynkami (lub także innymi bakaliami), w razie potrzeby dosłodzić cukrem lub miodem. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodać jajo. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masę przełożyć do niedużej owalnej formy wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec przez 25 minut w 170 stopniach. Wyjąć podpieczone gorące ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie równomiernie masę makową i piec przez 15 minut w 170 stopniach. Na przestudzone ciasto kładziemy pokrojone brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Nożem odkrawamy galaretkę od formy i delikatnie wyciągamy ciasto na płaski talerz. Przechowujemy w chłodnym miejscu.