Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na niepospolity mazurek, z brzoskwiniami i galaretką. Orzeźwiający i smaczny.

Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką

 

  • Ciasto:
  • jajo - rozm. M,
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki, szklanka o poj. 250ml,
  • masło lub margaryna - 60g,
  • cukier - 1/3 szklanki o poj. 250ml,
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • Masa makowa z puszki - 450g,
  • aromat migdałowy, waniliowy lub rumowy - 2 krople,
  • dżem wiśniowy domowy - 2 łyżki,
  • rodzynki - 2-3 łyżki,
  • galaretka brzoskwiniowa,
  • puszka brzoskwiń - 470g po odsączeniu

 

Sposób przygotowania:

Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką
Masę makową z puszki wymieszać z dżemem, aromatem, sparzonymi rodzynkami (lub także innymi bakaliami), w razie potrzeby dosłodzić cukrem lub miodem. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodać jajo. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masę przełożyć do niedużej owalnej formy wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec przez 25 minut w 170 stopniach. Wyjąć podpieczone gorące ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie równomiernie masę makową i piec przez 15 minut w 170 stopniach. Na przestudzone ciasto kładziemy pokrojone brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Nożem odkrawamy galaretkę od formy i delikatnie wyciągamy ciasto na płaski talerz. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką
Podpiekamy ciasto, natępnie pieczemy je z masą makową
Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i kładziemy na masie makowej
Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką
Brzoskwinie zalewamy gataretką brzoskwiniową i odstawiamy do stężenia
Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką
Mazurek przechowujemy w chłodnym miejscu