mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Mazurek makowo- orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

smaki wiosny w jesienne dni

Mazurek makowo- orzechowy

Składniki:

Mazurek makowo- orzechowy

 

  • Ciasto:
  • 25 dkg mąki
  • 12 dkg cukru pudru
  • 12 dkg margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • Masa makowa:
  • szkl. maku
  • 1/2 l. mleka
  • Masa orzechowa
  • 20 dkg orzechów
  • mleko- ile pochłoną orzechy
  • 20 dkg cukru pudru
  • masło
  • Dodatkowo:
  • polewa- wedle uznania kupcza, swoja, biała, czarna- nie ma żadnych wytycznych.

Sposób przygotowania:

Mazurek makowo- orzechowy
Ciasto: Z mąki, cukru, margaryny, proszku do pieczenia, żółtek zagnieśc ciasto kruche. Wyłożyć na natłuszczona blachę (24/32 cm) i upiec w nagrzanym do 180 st. piekarniku. Piec ok. 20- 30 minut. Masa makowa: Szklankę maku zaparzyć w pół litra mleka. Odcedzić to, co nie wsiąknie w mak.Chłodnym posmarować wystudzony placek. Masa orzechowa: Orzechy zaparzyć w gorącym mleku. Odcedzić to co nie wsiąknie w orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce orzechów. Wyłożyć na masę makową. Polać polewą.