Sposób przygotowania:
Mazurek pisankaWykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, masło i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut. Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką.
Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek, posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę. Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć. Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto.
Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut. Sprawdzam czy już się zarumieniło. Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia.
Gotuje w garnuszku wodę, wrzucam galaretkę, mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony w pół szklanki wody.
Mieszam, aż zacznie wszystko razem lekko pyrkotać i gotowe. Pokroiłam bardzo drobno morele z puszki i dodałam do masy.
Przestudzoną masę kładłam na pisankę i szpatułką rozprowadzałam. Na końcu udekorowałam gwiazdkami cukrowymi. Nadzienie jadalne i nie za słodkie. Polecam dla tych co nie boją się wyzwań i dla tych co pierwszy raz będą piec.