lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek pisanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś ciąg dalszy, pieczemy mazurka o kształcie pisanki.Uwielbiam tworzyć jadalne mazurki i nie za słodkie.Ten jest z fajnym nadzieniem i bardzo prosty.

Mazurek pisanka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek pisanka

Składniki:

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • galaretka agrestowa połowę
  • woda 1 szklanka
  • kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody
  • morele z puszki 4 połówki

Sposób przygotowania:

Mazurek pisanka

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, masło i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut. Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką.

Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek, posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę. Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć. Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto.

Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut. Sprawdzam czy już się zarumieniło. Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia.
Gotuje w garnuszku wodę, wrzucam galaretkę, mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony w pół szklanki wody.

Mieszam, aż zacznie wszystko razem lekko pyrkotać i gotowe. Pokroiłam bardzo drobno morele z puszki i dodałam do masy.
Przestudzoną masę kładłam na pisankę i szpatułką rozprowadzałam. Na końcu udekorowałam gwiazdkami cukrowymi. Nadzienie jadalne i nie za słodkie. Polecam dla tych co nie boją się wyzwań i dla tych co pierwszy raz będą piec.

Mazurek Pisanka
Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko zagniatamy.
Mazurek Pisanka
Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłużą nam do dekoracji pisanki.
Mazurek Pisanka
Z ciasta formujemy pisankę. ( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć). Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto. Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut.Sprawdzam czy już się zarumieniło.Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia.