WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 935]

Pesto z rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pesto z rukoli z dodatkiem parmezanu i pestek słonecznika. Idealny dodatek do makaronu, kanapek czy mięs.

Pesto z rukoli

Składniki:

Pesto z rukoli

 

  • ok. 3 garście rukoli
  • 20-30g parmezanu
  • garść pestek ze słonecznika
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pesto z rukoli

ETAP 1:

Rukolę porwać na kawałki i porcjami wkładać do pojemnika blendera. Miksować dolewając partiami oliwę z oliwek i dosypując parmezan i pestki słonecznika.

W miarę jak ubywa objętości w pojemniku, dodawać następne porcje rukoli. Na koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i jeszcze raz dobrze zblendować.

Pesto przelać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce. Może stać kilka dni. Jest idealne jako dodatek do makaronu, jako farsz do mięs czy jako smarowidło do pieczywa.

Tagi:

pesto sos