ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zupa z kiszonej kapusty z klopskikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest w naszym domu gotowana od wielu pokoleń, jest po prostu pyszna z różnymi dodatkami.

Zupa z kiszonej kapusty z klopskikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z kiszonej kapusty z klopskikami

 

  • kapusta kiszona kwaśna 70 dag,
  • woda do kapusty - ile potrzeba,
  • smalec domowy ze skwarkami 2 czubate łyżki,
  • ziemniaki 8 sztuk,
  • włoszczyzna mrożona 1/2 opakowania,
  • woda 3,5 litra,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • kasza jęczmienna drobna 1 szklanka,
  • kostki rosołowe 2 sztuki,
  • papryka chili - do smaku,
  • majeranek 2 łyżki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • klopsiki - w opisie

Sposób przygotowania:

Zupa z kiszonej kapusty z klopskikami
Kapustę kiszoną drobniej pokroić i wsypać do garnka, zalać wodą do zakrycia kapusty i gotować do miękkości kapusty, pod koniec dodać z 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami.

W osobnym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.

Do ziemniaków dodać kiszona kapustę z wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki.

Mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki.

Zupę podać z klopsikami.
Zupa z kiszonej kapusty z klopskikami
Klopsiki można smazyc z mięsa jakie lubimy.
Zupa z kiszonej kapusty z klopskikami
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki się przegryzą.