Sposób przygotowania:
Zupa z kiszonej kapusty z klopskikami
Kapustę kiszoną drobniej pokroić i wsypać do garnka, zalać wodą do zakrycia kapusty i gotować do miękkości kapusty, pod koniec dodać z 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami.
W osobnym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.
Do ziemniaków dodać kiszona kapustę z wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki.
Mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki.
Zupę podać z klopsikami.
W osobnym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.
Do ziemniaków dodać kiszona kapustę z wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki.
Mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki.
Zupę podać z klopsikami.