Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek jabłkowo - orzechowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

mazurek wcale nie musi być bardzo słodki

Mazurek jabłkowo - orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek jabłkowo - orzechowy

 

 

  • WYPEŁNIENIE - 1 litr musu jabłkowego
  • 2 galaretki w proszku - np. pomarańczowe
  • płatki migdałowe
  • kilkanaście suszonych żurawin
  • kilka plasterków kandyzowanego kiwi
  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Mazurek jabłkowo - orzechowy

CIASTO - mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam orzechy i zimne masło - roztarłam rękami jak na kruszonkę. Wbiłam jajko i dodałam jogurt - ok. 2 łyżek - tyle, żeby zagnieść zwarte, ale jednak nieco elastyczne ciasto. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone podzieliłam na 2 części i a każdej odłożyłam na bok po kawałku na ozdoby. 2 większe części rozwałkowałam podsypując nieco mąką. Przełożyłam do kwadratowych form (20x20cm) wyłożonych papierem do pieczenia, który powinien wystawać poza brzegi żeby potem łatwiej było wyjąc mazurki - ciastem pokryłam dno i utworzyłam rant na ok. 1 cm . Mus jabłkowy wymieszałam z jedną galaretką w proszku - jeśli ktoś woli słodsze wypieki może dodać cukru, ale ja tego nie robiłam bo mus robiłam z dość słodkich jabłek. Wyłożyłam mus na ciasto, wyrównałam. Z resztek ciasta zrobiłam cienki wałeczek, którym okleiłam brzegi i różyczki do ozdoby, które ułożyłam w rokach - troszkę ciasta mi zostało i wykorzystałam je do innego przepisu. Mazurki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st C ok. 30 minut a po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia. Drugą galaretkę rozpuściłam w półtorej szkl. gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Na wystudzonych mazurkach zrobiłam dekorację z płatków migdałowych, żurawiny i paseczków kandyzowanego kiwi. Gdy galaretka zaczęła tężeć, przy pomocy pędzelka smarowałam nią dość grubo powierzchnię mazurków - ostrożnie żeby nie popsuć dekoracji. Odstawiłam do zastudzenia.

Tutaj znajdziecie przepis na pyszny Mazurek serowy >>>

Mazurek jabłkowo - orzechowy
Schłodzone podzieliłam na 2 części i a każdej odłożyłam na bok po kawałku na ozdoby.
Mazurek jabłkowo - orzechowy
Mus jabłkowy wymieszałam z jedną galaretką, wyłożyłam na ciasto
Mazurek jabłkowo - orzechowy
z resztek ciasta zrobiłam ozdoby - kwiatki - i ułożyłam je na cieście
Mazurek jabłkowo - orzechowy
Gdy galaretka zaczęła tężeć, przy pomocy pędzelka smarowałam nią dość grubo powierzchnię mazurków - ostrożnie żeby nie popsuć dekoracji.