Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocny mazurek z powidłem i kajmakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chociaż do Świąt jeszcze kilka tygodni to uważam, że należy pomyśleć już o świątecznych wypiekach. Polecam Wam pyszny kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny.

Wielkanocny mazurek z powidłem i kajmakiem

Składniki:

Wielkanocny mazurek z powidłem i kajmakiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
  • pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag )
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Wielkanocny mazurek z powidłem i kajmakiem
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy.

3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.

4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu. 5. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 25 cm.