Sposób przygotowania:
Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkamiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części.
Wałkowanie:
Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem.
Pieczenie:
Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.
Przekładanie:
Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta.
Dekoracja:
Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek według uznania. Dekorujemy również kolorowymi cukierkami.
Podanie:
Mazurek odstawiamy na chwilę do stężenia. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)