Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny mazurek w kształcie torciku. Idealny na Wielkanocny stół. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Polecam :)

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami

Składniki:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny

Krem:

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • pół szklanki kolorowych cukierków ( u mnie orzeszki w cukrowej polewie )

Sposób przygotowania:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami

Wykonanie ciasta:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto i chłodzimy.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części.

Wałkowanie:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami
Ciasta wałkujemy, każde osobno i wykładamy do tortownicy.

Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem.

Pieczenie:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami
Ciasta pieczemy do zrumienienia i studzimy.

Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.

Przekładanie:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami
Ciasta smarujemy masą kajmakową, smarujemy wierzch ciasta.

Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta.

Dekoracja:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami
Mazurek dekorujemy śmietanką i kolorowymi cukierkami.

Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek według uznania. Dekorujemy również kolorowymi cukierkami.

Podanie:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami
Pyszny mazurek wielkanocny idelany z kajmakiem i cukierkami.

Mazurek odstawiamy na chwilę do stężenia. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.


Tagi:

wielkanoc