Sposób przygotowania:
Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżememWykonanie ciasta i ciasteczek:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka.
Do pieczenia:

Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Spód mazurka:

Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczenie:

Następnie ciasteczka i spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy.
Dekoracja:

Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami.
Podanie:

Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mazurek można pokroić na około 8 porcji.
Foremka do pieczenia mazurka o wymiarach około 21 cm x 30 cm.
Foremki niczym nie smarowałam.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
Agnichaa
Babeczka35
Dziękuję :)