Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na Wielkanocny stół polecam pyszny mazurek. Bardzo prosty w wykonaniu. Bardzo słodki, ale dżem wiśniowy, który jest kwaśny przełamuje tą słodycz. Zapewniam, że zjedzenie kawałka takiego mazurka zdecydowanie poprawi nam humor. Bardzo polecam.

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

Składniki:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 20 dag masy krówkowej kajmaku
  • 8 łyżeczek dżemu wiśniowego
  • jadalne kwiaty ( u mnie bratki )
  • kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

Wykonanie ciasta i ciasteczek:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem
Z podanych składników wykonujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka.

Do pieczenia:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem.

Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Spód mazurka:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem
Następnie ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki.

Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Pieczenie:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem
Następnie spód i ciasteczka pieczemy do zrumienienia.

Następnie ciasteczka i spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy.

Dekoracja:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem
Nastepnie mazurek dekorujemy według uznania składnikami.

Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami.

Podanie:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem
Gotowy mazurek kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mazurek można pokroić na około 8 porcji.
Foremka do pieczenia mazurka o wymiarach około 21 cm x 30 cm.
Foremki niczym nie smarowałam.