smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Mazurek z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najbardziej klasyczny mazurek świąteczny . Kruche ciasto w połączeniu z kajmakiem. Pyszny i ładnie się prezentuje

Mazurek z kajmakiem

Składniki:

Mazurek z kajmakiem

 

  • Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z kajmakiem
1 Mąkę przesiac na stolnicę , dodać żółtka,cukier,proszek do pieczenia i starte na tarce masło. 2 Wszystkie składniki zagnieść, aby powstało nam jednolite ciasto. 3 Schłodzić ciasto w lodówce około 1 godziny. 4 Ciasto po schłodzeniu rozwałkować odciąć dwa wąskie paski ciasta, którymi wyłożymy boki ciasta pogrubiając je. 5 Na blaszce wyłożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do zarumienienia się ciasta 6 Na wystudzony mazurek wylewamy lekko podgrzany kajmak i ozdabiamy bakaliami. 

Tagi:

ciasto mazurek