anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Medaliony drobiowe z winogronem i papryk

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Szybkie i bardzo smaczne medaliony drobiowe.

Medaliony drobiowe z winogronem i papryk

Składniki:

Medaliony drobiowe z winogronem i papryk

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1,5 szt papryki( dałam 3 kolory)
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 szklanka pokrojonych na cząstki i wypestkowanych czerwonych winogron (mogą być zielone)
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • mąka do panierki

 

  • szklanka=250 ml

 

Sposób przygotowania:

Medaliony drobiowe z winogronem i papryk
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić tak, żeby wyszło 8 medalionów.
Najlepiej do tego nadają się kuchenne nożyce, obcinamy na okrągło każdy kawałek mięsa.
Wychodzą nam wtedy zgrabne medaliony.
Każdy medalion, posiekać z jednej strony, delikatnie dużym nożem, panierować w mące, usmażyć na złoty kolor, na maśle roślinnym.
Gotowe wyjąć na talerzyk i dopiero wtedy posolić.
Na tłuszcz po medalionach, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić.
Nastepnie dodać pokrojoną parykę, chwilę smażyć, pod koniec dodać wypestkowane czerwone winogrono.
Smażyć jeszcze wszystko około 6 min, następnie dodać wodę i wino.
Doprawić solą i białym pieprzem, mieszając aż sos się trochę zagęści.
Gotowe medaliony włożyć do sosu, podgrzewać wszystko razem jeszcze 2 min , na bardzo małym ogniu.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.