Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak to bywa na św. Marcina w domach bywa gęsina...I u mnie pojawiły się piersi z gęsi w jabłkach a do tego podałam kaszę gryczaną z buraczkami

Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie

Mięso

Sos

  • 1/2 szklanki bulionu z gęsi
  • 3 łyżki sosu żurawinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie
Piersi umyć, osuszyć, odciąć kość i naciąć delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa.

W moździerzu zmielić ziarnka kolendry z wyłuskanymi ziarenkami kardamonu. Dodać cynamon, wymieszać i natrzeć piersi z gęsi od strony mięsa.

Mięso włożyć do lodówki na dobę.

Mięso wyciągnąć z lodówki i zostawić, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie ułożyć piersi na zimnej patelni skórą do dołu i wytopić tłuszcz podgrzewając na małym ogniu. Gdy skóra będzie przyrumieniona, cały tłuszcz zlać, obrócić piersi na drugą stronę i przysmażyć na suchej patelni. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego skórką do góry.

Podsmażone mięso przełożyć do naczynia i ułożyć na jabłkach, mięsem do dołu. Posypać rozmarynem. Podgrzać w garnku bulion, dodać do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Wymieszać i zagotować.

Sos wylać na patelnię, gdzie podsmażały się piersi, aby zebrać cały aromat mięsa. Następnie wlać całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz.

W czasie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Po upieczeniu pokroić piersi na plastry. Podawać z pieczonymi jabłkami i ulubionymi dodatkami - u mnie kasza gryczana z buraczkami.
Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie
Piersi z gęsi podczas wytapiania tłuszczu
Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie
Piersi z gęsi po wytopieniu tłuszczu obrócone na drugą stronę
Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie
Podsmażone na patelni piersi z gęsi ułożone na jabłkach
Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie
Gotowe upieczone piersi z gęsi prosto wyciągnięte z piekarnika