Sposób przygotowania:
Piersi z gęsi w jabłkach i żurawinie
Piersi umyć, osuszyć, odciąć kość i naciąć delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa.
W moździerzu zmielić ziarnka kolendry z wyłuskanymi ziarenkami kardamonu. Dodać cynamon, wymieszać i natrzeć piersi z gęsi od strony mięsa.
Mięso włożyć do lodówki na dobę.
Mięso wyciągnąć z lodówki i zostawić, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie ułożyć piersi na zimnej patelni skórą do dołu i wytopić tłuszcz podgrzewając na małym ogniu. Gdy skóra będzie przyrumieniona, cały tłuszcz zlać, obrócić piersi na drugą stronę i przysmażyć na suchej patelni. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego skórką do góry.
Podsmażone mięso przełożyć do naczynia i ułożyć na jabłkach, mięsem do dołu. Posypać rozmarynem. Podgrzać w garnku bulion, dodać do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Wymieszać i zagotować.
Sos wylać na patelnię, gdzie podsmażały się piersi, aby zebrać cały aromat mięsa. Następnie wlać całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz.
W czasie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Po upieczeniu pokroić piersi na plastry. Podawać z pieczonymi jabłkami i ulubionymi dodatkami - u mnie kasza gryczana z buraczkami.
W moździerzu zmielić ziarnka kolendry z wyłuskanymi ziarenkami kardamonu. Dodać cynamon, wymieszać i natrzeć piersi z gęsi od strony mięsa.
Mięso włożyć do lodówki na dobę.
Mięso wyciągnąć z lodówki i zostawić, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie ułożyć piersi na zimnej patelni skórą do dołu i wytopić tłuszcz podgrzewając na małym ogniu. Gdy skóra będzie przyrumieniona, cały tłuszcz zlać, obrócić piersi na drugą stronę i przysmażyć na suchej patelni. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego skórką do góry.
Podsmażone mięso przełożyć do naczynia i ułożyć na jabłkach, mięsem do dołu. Posypać rozmarynem. Podgrzać w garnku bulion, dodać do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Wymieszać i zagotować.
Sos wylać na patelnię, gdzie podsmażały się piersi, aby zebrać cały aromat mięsa. Następnie wlać całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz.
W czasie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Po upieczeniu pokroić piersi na plastry. Podawać z pieczonymi jabłkami i ulubionymi dodatkami - u mnie kasza gryczana z buraczkami.