SUPERPRZEPIS

Mega zapiekanki wiejskie

  • 5
  • bogusia82
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Mega zapiekanki wiejskie Więcej zdjęć (5)

Podobne zapiekanki jadłam będąc na urlopie, postanowiłam upiec podobne, wyszły bardzo smaczne i sycące, podałam je z sosem czosnkowym.

Składniki:

Mega zapiekanki wiejskie

 

  • Ciasto:
  • 300 gram mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • Kawałek kiełbasy myśliwskiej
  • 1 cebula czerwona
  • 3 kawałki papryki marynowanej
  • 150 gram sera żółtego
  • Ketchup pikantny
  • Zioła do pizzy

Sposób przygotowania:

Mega zapiekanki wiejskie
Z niewielkiej ilości mąki, wody, cukru i drożdży robimy zaczyn. Pozostała mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę, sól, oliwę i zaczyn, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na pół , formujemy dwie duże podłużne zapiekanki, smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami do pizzy.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na ketchup. Kiełbasę, paprykę i cebulę kroimy w paski i układamy na startym serze.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.
Mega zapiekanki wiejskie
Z ciasta formujemy dwie owalne zapiekanki.
Mega zapiekanki wiejskie
Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami .
Mega zapiekanki wiejskie
Posypujemy startym żółtym serem, układamy pozostałe składniki.
Mega zapiekanki wiejskie
Gotowe zapiekanki podajemy z sosem czosnkowym.