Sylwia37

Sylwia37

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oto moje ulubione danie, kuchnia meksykańska jest moją ulubioną. Zupa jest pożywna i sycąca. Moja rodzina ją uwielbia.

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 cebule
  • ¾ litra bulionu z kostki rosołowej
  • puszka kukurydzy
  • koncentrat pomidorowy
  • puszka fasoli czerwonej
  • słoik kiełków fasoli Mung
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński
  • dodaję też garść mrożonej marchewki hortex
  • sól
  • 1-2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska
Do garnka wrzucić kostkę rosołową i zalać 3 szklankami wody. Postawić garnek na ogniu i w tym czasie zeszklić na patelni cebulę, następnie dodać mięso mielone, przyprawić wszystko solą i pieprzem. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować wszystko 20 min. Po tym czasie dodać odcedzoną kukurydzę, fasolę, kiełki fasoli, 2 łyżeczki majeranku i gotować zupę kolejne 20 min. Po upływie tego czasu dodać słoiczek koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ziół prowansalskich. Na wolnym ogniu gotować jeszcze 5 min. doprawić zupę solą, pieprzem czarnymi i kajeńskim, który nada potrawie ostrości. Może go zastąpić sproszkowana chilli. Do zagęszczenia użyć mączki ziemniaczanej i odrobiny wody

Tagi:

mięso zioła