VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Zupa meksykańska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku.

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • 600 g mięsa gulaszowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 litra wody
  • 1 zielona papryka
  • 7 pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150 g słodkiej kukurydzy
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • Sól, Pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska
Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Przyprawiamy słodką papryką oraz obsypujemy mąką. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso.

Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy.

Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości mięsa.