Sposób przygotowania:
Jarzynowa w meksykańskim stylu
Marchewkę, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i jeszcze przez minutę podsmażyć.
Dodać seler, marchewkę, kmin rzymski, papryczkę chilli i smażyć około 5 minut. Następnie dodać pokrojone papryki i jeszcze przez chwilę smażyć.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion warzywny. Dodać sól i świeżo mielony pieprz czarny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu.
Gdy warzywa są zmiękną dodać odsączoną i przepłukaną na sicie fasolę, zielony groszek, pokrojoną cukinię oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Całość gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-7 minut, pilnując aby warzywa się nie rozgotowały. Garnek z zupą zdjąć z ognia i doprawić do smaku papryką słodką oraz jeśli jest taka potrzeba, to solą i pieprzem.
Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Dodać seler, marchewkę, kmin rzymski, papryczkę chilli i smażyć około 5 minut. Następnie dodać pokrojone papryki i jeszcze przez chwilę smażyć.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion warzywny. Dodać sól i świeżo mielony pieprz czarny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu.
Gdy warzywa są zmiękną dodać odsączoną i przepłukaną na sicie fasolę, zielony groszek, pokrojoną cukinię oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Całość gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-7 minut, pilnując aby warzywa się nie rozgotowały. Garnek z zupą zdjąć z ognia i doprawić do smaku papryką słodką oraz jeśli jest taka potrzeba, to solą i pieprzem.
Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Magdalena88
Megi-
anemon
Marika-