anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Jarzynowa w meksykańskim stylu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczna, dość pikantna i bardzo rozgrzewająca zupa w meksykańskim stylu. Gęsta i bardzo pożywna, talerz takiej zupy wystarczy, aby się najeść do syta.

Jarzynowa w meksykańskim stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa w meksykańskim stylu

 

  • fasola czerwona – 1 puszka
  • marchewka – 1 szt.
  • seler – 1/4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • zielony groszek – 1/2 szk.
  • mała cukinia - 1 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • papryka zielona – 1/2 szt.
  • pomidory – 2 szt.
  • kmin rzymski – 1/5 łyżeczki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • papryczka chilli – 1/2 szt.
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • oliwa – 1 łyżka
  • bulion warzywny – 1,5 l
  • posiekana natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Jarzynowa w meksykańskim stylu
Marchewkę, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i jeszcze przez minutę podsmażyć.

Dodać seler, marchewkę, kmin rzymski, papryczkę chilli i smażyć około 5 minut. Następnie dodać pokrojone papryki i jeszcze przez chwilę smażyć.

Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion warzywny. Dodać sól i świeżo mielony pieprz czarny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu.

Gdy warzywa są zmiękną dodać odsączoną i przepłukaną na sicie fasolę, zielony groszek, pokrojoną cukinię oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

Całość gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-7 minut, pilnując aby warzywa się nie rozgotowały. Garnek z zupą zdjąć z ognia i doprawić do smaku papryką słodką oraz jeśli jest taka potrzeba, to solą i pieprzem.

Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry. 
Jarzynowa w meksykańskim stylu
Marchewkę, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić.
Jarzynowa w meksykańskim stylu
Drobno posiekaną cebulę usmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie.
Jarzynowa w meksykańskim stylu
Następnie dodać pokrojone papryki i jeszcze przez chwilę smażyć.
Jarzynowa w meksykańskim stylu
oDodać brane ze skórki i pokrojone pomidory.