klaudusia11

klaudusia11

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Melba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Dzieci bardzo smakuje ten deser, ale też jest on kolorowy dlatego wygląda apetycznie i skusi nawet takiego który nie lubi słodkości i ....!

Melba

Składniki:

Melba

 

  • 6 gałek lodów waniliowych
  • 3 brzoskwinie ( lub 6 połówek brzoskwiń z puszki)
  • 7 łyżek malin ( lub dżemu malinowego)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Melba
- Świeże brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki, usunąć pestki. 1/2 l wody gotować z cukrem, aż powstanie syrop. Wrzucić do niego połówki brzoskwiń i chwilę podgrzewać. Owoce ostudzić, wyjąć i osączyć. brzoskwinie z puszki osączyć z zalewy. - 6 łyżek malin zmiksować na purée. Do pucharków włożyć lody, nakryć połówkami brzoskwiń. Dodać purée malinowe ( lub lekko podgrzany dżem malinowy) i udekorować całymi malinami. Melbę można też posypać płatkami migdałów.

Tagi:

lody