cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Jajko zapiekane w bułce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste śniadanie: jajko w bułce zapiekane z szynką i odrobiną masła, oprószone ulubionymi ziołami. Polecam!

Jajko zapiekane w bułce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajko zapiekane w bułce

 

Sposób przygotowania:

Jajko zapiekane w bułce

ETAP 1:

Bułeczkom odetnij "czapeczki" (na około 2/3 wysokości) i za pomocą łyżki wydrąż je.

Wewnętrzne ścianki każdej z bułek cienko przesmaruj masłem.

Do bułek włóż plastry szynki.

Jajka umyj i wybij po jednym do każdej bułeczki i oprósz suszonymi ziołami oraz odrobiną soli.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw bułki i piecz przez 20 - 25 minut (grzałki górna i dolna).

Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżą bazylią i podawaj po lekkim ostudzeniu.

Jajko zapiekane w bułce
Małej bułeczce odcinamy "czapeczkę" i wydrążamy ją.
Jajko zapiekane w bułce
Do wydrążonej bułki wkładamy odrobinę masła, plaster szynki, wybijamy całe jajko.