marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Melba Peche

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Melba Peche

Składniki:

Melba Peche

 

  • lody waniliowe
  • brzoskwinie z kompotu
  • dżem malinowy lub świeże maliny
  • czereśniówka

Sposób przygotowania:

Melba Peche
Do każdego pucharka nałożyć 2-3 łyżki lodów, na nich położyć połówkę brzoskwini. Dżem malinowy rozcieńczyć niewielką ilością czereśniówki i polać nim brzoskwinie. Do momentu podania przechowywać w chłodnym miejscu. Inna wersja: — melbę można również sporządzić ze świeżych brzoskwiń o żółtym miąższu: brzoskwinie zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, przekrajać na pół, wypestkować i ugotować w syropie z dodatkiem odrobiny wanilii. Ugotowane owoce osaczyć i schłodzić. Deser będzie bardziej aromatyczny jeśli zamiast dżemu malinowego użyjemy rozgniecionych malin. Melbę można posypać obranymi ze skórki, grubo posiekanymi migdałami. Smacznego