goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Melony marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetnie nadają się do sałatek, nie tylko zimą.

Melony marynowane

Składniki:

Melony marynowane

 

 

  • zalewa:
  • woda 4 szklanki
  • ocet 1/3 szklanka
  • cukier 1 kg
  • imbir kawałek
  • goździki kilka sztuk

 

Sposób przygotowania:

Melony marynowane
Melony obieramy, usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Przygotowujemy syrop: wodę, ocet, cukier oraz przyprawy zagotowujemy. Gorącym zalewamy melony. Trzymamy pod przykryciem (najlepiej w garnku) trzy dni. Zalewę zlewamy, przecedzamy i zagotowujemy. Melony przekładamy do słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy.