Sposób przygotowania:
Mielone duszone w wodzie gazowanejmięso mielone
Do miski dodać oba mięsa mielone, wbić całe jajka, cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać również pokrojony drobniej szczypior, wsypać sól oraz pieprz naturalny, wsypać bułkę tartą drobno mieloną oraz wlać wodę gazowaną.
Całość dokładnie wyrobić rękoma do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na dziesięć minut aby wszystko razem wraz z mięsem się przegryzło a dodana bułka napęczniała.
mięso mielone
Na dużą patelnię wlać oleju tak aby zakryło dno wstawić na ogień i lekko go rozgrzać. W ręku formować dowolnej wielkości kotlety z wyrobionej masy, ( lekko masa się klei ale proszę się tym nie przejmować, smażą się bardzo dobrze nie rozpadają się podczas smażenia ).
Gotowe kotlety układać na rozgrzanym oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron na ładny rumiany kolor.
mięso mielone
W międzyczasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać pół szklanki wody gazowanej, dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną.
Następnie układać usmażone kotlety aż do ostatniej sztuki. Gdy mamy już ułożone ostatnie sztuki kotletów wlać na nie trzy łyżki oleju ze smażonych kotletów. Całość tak przygotowaną przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu.
W czasie duszenia odkryć pokrywkę i podrzucając kotletami z garnkiem ku górze sprawić to aby kotlety z góry znalazły się na dole, tak dusić przez pięć minut.
mięso mielone
Tak usmażono - uduszone kotlety podałam z ziemniakami lekko polanymi sosem z duszonych kotletów oraz sałatą masłową zrobioną na słodko kwaśno ze śmietaną. Kotlety wyszły bardzo smaczne soczyste i delikatne w smaku, rozpływają się w ustach jeśli raz spróbujecie tego przepisu nie będziecie mogli się mu oprzeć. Jeżeli zostaną wam kotlety możecie je zjeść na kolację z chlebem posmarowanym masłem.