migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Pulpety duszone w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młoda kapustka jest bardzo smaczniutka a dodatkowo można bardzo szybko ją przyrządzić. Jest świetna jako dodatek do obiadu jak również może stanowić składnik głównego dania. U mnie własnie jest głównym składnikiem i udusiłam w niej mięsne kuleczki.

Pulpety duszone w młodej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety duszone w młodej kapuście

 

  • 1 główka młodej kapusty ( ok 1,5 kg )
  • 4 młode marchewki
  • pęczek włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki )
  • mały pęczek koperku
  • 2-3 listki laurowe
  • 1,2 l wody lub bulionu
  • 550 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 150 g parzonego wędzonego boczku bez skóry
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Pulpety duszone w młodej kapuście
Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni.

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki. 

Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać. 

Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować aż warzywa będą prawie miękkie. 

Następnie z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor. 

Następnie wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Gotować jeszcze kilka minut.
Pulpety duszone w młodej kapuście
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pulpety duszone w młodej kapuście
. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni.
Pulpety duszone w młodej kapuście
Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki. Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać. Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe.
Pulpety duszone w młodej kapuście
Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor.