Sposób przygotowania:
Pulpety duszone w młodej kapuście
Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni.
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki.
Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać.
Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować aż warzywa będą prawie miękkie.
Następnie z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor.
Następnie wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Gotować jeszcze kilka minut.
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki.
Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać.
Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować aż warzywa będą prawie miękkie.
Następnie z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor.
Następnie wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Gotować jeszcze kilka minut.