Sposób przygotowania:
Mielone kotleciki z soczewicą
1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie ( 20 min.), a następnie gotujemy do miękkości (15-20 min.).
2. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy podłużne kotleciki. Owijamy cieńkimi plastrami boczku i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż boczek się zrumieni.
3. Kotleciki wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy soczewicę i przecier. Doprawiamy i dusimy na małym ogniu 5-15 minut. Kotleciki układamy na talerzu i polewamy sosem. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kotleciki w plastrach boczku możemy spiąć wykałaczkami.
2. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy podłużne kotleciki. Owijamy cieńkimi plastrami boczku i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż boczek się zrumieni.
3. Kotleciki wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy soczewicę i przecier. Doprawiamy i dusimy na małym ogniu 5-15 minut. Kotleciki układamy na talerzu i polewamy sosem. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kotleciki w plastrach boczku możemy spiąć wykałaczkami.
elzbieta8960