ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone kotlety z koperkiem są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i z chrupiącą skórką. Smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa.

Mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem

 

  • mielone wieprzowo-wołowe 70 dag,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • koperek 1 pęczek,
  • bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • tarta bułka 4 łyżki,
  • smalec 1/2 kostki,
  • ziemniaki 1 kg,
  • papryka słodka do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem
Świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę z jajkami, bułką moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, kucharkiem, papryką ostrą, pieprzem mielonym, tartą bułką.

Zostawić w misce na 30 minut aby smaki się dobrze przegryzły.

Na patelni stopić smalec, zwilżonymi dłońmi formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz, z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, zrumienione kotlety nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut.

Ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem, na talerzu porcję polać tłuszczykiem posypać papryką słodką i podać z kotletami i np. zasmażaną młodą kapustą lub inną surówką.
Mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem
Wszystkie składniki ręką dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem
Po wyrobieniu zostawić w misce, aby smaki się przegryzły.
Mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem
Smażyć na średnim ogniu, za duży ogieć przypali wierzch a środek surowy.