Sposób przygotowania:
Tort z serkiem mascarpone, czekoladą i trufelkami
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy, następnie ścinamy z niego wierzch ( zrobimy z niego trufelki ) i przekrawamy na cztery krążki.
2. Krem: Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką kremówką na puszystość. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie letnią, ale płynną dodajemy do serka i dokładnie miksujemy.
3. Składanie tortu: Każdy krążek smarujemy dżemem i przekładamy kolejno kremem z serka. Czyli: biszkopt, dżem i krem. Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Tort składałam w rancie cukierniczym.
4. Trufelki: Wierzch biszkoptu kruszymy, dodajemy do niego dżem z czarnej porzeczki i razem łączymy, formujemy małe trufelki i obtaczamy je w dowolnej posypce, odstawiamy do schłodzenia.
5. Tynk: Miękkie masło ucieramy do białości przez kilka minut. Następnie dodajemy porcjami przesiany cukier puder i ucieramy, na koniec dodajemy mleko i przesiane kakao. Następnie schłodzony tort smarujemy przygotowanym kremem, smarujemy również wierzch tortu. Ponownie tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie ciasteczkami i trufelkami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec cztery cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
2. Krem: Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką kremówką na puszystość. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie letnią, ale płynną dodajemy do serka i dokładnie miksujemy.
3. Składanie tortu: Każdy krążek smarujemy dżemem i przekładamy kolejno kremem z serka. Czyli: biszkopt, dżem i krem. Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Tort składałam w rancie cukierniczym.
4. Trufelki: Wierzch biszkoptu kruszymy, dodajemy do niego dżem z czarnej porzeczki i razem łączymy, formujemy małe trufelki i obtaczamy je w dowolnej posypce, odstawiamy do schłodzenia.
5. Tynk: Miękkie masło ucieramy do białości przez kilka minut. Następnie dodajemy porcjami przesiany cukier puder i ucieramy, na koniec dodajemy mleko i przesiane kakao. Następnie schłodzony tort smarujemy przygotowanym kremem, smarujemy również wierzch tortu. Ponownie tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie ciasteczkami i trufelkami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec cztery cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam :)