Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort z serkiem mascarpone, czekoladą i trufelkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort na różne okazje. Bardzo leciutki. Mięciutkie biszkopty przełożone lekkim jak piórko kremem. Bardzo polecam.

Tort z serkiem mascarpone, czekoladą i trufelkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z serkiem mascarpone, czekoladą i trufelkami

Biszkopt:

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 10 dag czekolady białej

Tynk:

  • 10 dag miękkiego masła 82 %
  • 4 łyżki cukru pudru (przesianego)
  • 1 łyżka mleka
  • pół łyżeczki ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowego
  • dowolna posypka ( wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, mielone orzechy, kakao)
  • dowolne ciasteczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort z serkiem mascarpone, czekoladą i trufelkami
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy, następnie ścinamy z niego wierzch ( zrobimy z niego trufelki ) i przekrawamy na cztery krążki.

2. Krem: Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką kremówką na puszystość. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie letnią, ale płynną dodajemy do serka i dokładnie miksujemy.

3. Składanie tortu: Każdy krążek smarujemy dżemem i przekładamy kolejno kremem z serka. Czyli: biszkopt, dżem i krem. Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Tort składałam w rancie cukierniczym.

4. Trufelki: Wierzch biszkoptu kruszymy, dodajemy do niego dżem z czarnej porzeczki i razem łączymy, formujemy małe trufelki i obtaczamy je w dowolnej posypce, odstawiamy do schłodzenia.

5. Tynk: Miękkie masło ucieramy do białości przez kilka minut. Następnie dodajemy porcjami przesiany cukier puder i ucieramy, na koniec dodajemy mleko i przesiane kakao. Następnie schłodzony tort smarujemy przygotowanym kremem, smarujemy również wierzch tortu. Ponownie tort wstawiamy do lodówki do stężenia.

6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie ciasteczkami i trufelkami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 16 cm.

Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec cztery cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.
Tort z serkiem mascarpone, czekoladą i trufelkami
Tort rozkrojony, biszopty, krem, dżem i trufelki.